Radio televizija Vojvodine – Najnovije vesti dana

je nezavisan javni radiodifuzni servis građana Vojvodine, koji na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina, proizvodi i emituje visokokvalitetan televizijiski, radijski i multimedijalni program, kojim građane Vojvodine informiše, obrazuje i zabavlja, odražavajući jedinstvenu raznolikost regiona.

 • Samit lidera EU – Zapadni Balkan biće održan danas u Tirani, prvi put u regionu a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvovaće i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima će biti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 • Proslavljeni američki reditelj i trostruki dobitnik Oskara Oliver Stoun (76), u Džedi predsedava žirijem Drugog Međunarodnog filmskog festivala (RSIFF) u Saudijskoj Arabiji gde se prikazuje njegov najnoviji dugometražni dokumentarni film "Nuklear", koji je, kaže, izazvao polemike, jer govori o potrebi gradnje nuklearne elektrane zarad dobrobiti čovečanstva i čistije i bolje budućnosti.
 • Danas je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode održan edukativni seminar na temu energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i efekta klimatskih promena. Nakon predavanja, posetioci, ali i predavači posetili su Fakultet tehničkih nauka kako bi videli na koji način se solarna energija koristi u praksi.
 • Osim uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona, naredni korak u digitalizaciji zdravstvenog sistema je povezivanje svih ustanova i lekara specijalista, kroz elektronski uput i elektronski medicinski dosije i olakšavanje pristupa pacijenata lekarima specijalistima.
 • Mlada srpska atletičarka Andrea Vilagoš proglasena je za "Mladu zvezdu u usponu" na svečanosti "Svetske atletike" u Monaku.
 • Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nadmašili su sopstveni evropski rekord postignut proletos, kada je urađen 21 operativni zahvat, saopšteno je danas iz te ustanove.
 • Fudbalska reprezentacija Brazila pobedila je danas, na stadionu "947", selekciju Južne Koreje 4:1 (4:0) u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru.
 • Projekat "321 Srbija" predstavljen je večeras, a tokom predstavljanja dodeljena su i priznanja zaslužnim za promociju Srbije u svetu, među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i teniser Novak Đoković.
 • Posle višečasovne rasprave o predloženom budžetu Srbije za sledeću godinu poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad a raspravu će nastaviti sutra u 10 časova. Na kraju današnje sednice premijerka Ana Brnabić, koja je u parlamentu danas branila predlog budžeta, zatražila je podršku poslanika za predloženu republičku kasu za 2023. Godinu.  
 • U bazi Jug kod Bujanovca prethodne tri nedelje je realizovan međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga iz osam stranih zemalja.
 • Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o nastavku dijaloga i povratku Srba u privremene prištinske institucije.
 • Reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Meč je u prvih 90 minuta igre završen remijem 1:1. Rezultat se nije menjao ni u produžecima, nakon čega su Hrvati bili bolji nakon izvođenja penala 3:1.
 • U Narodnoj biblioteci Jovan Popović u Kikindi, predstavljen je književni portret Miloša Latinovića, književnika, novinara i direktora BITEF teatra. Preko 30 godina stvaralaštva u oblasti književnosti, dramaturgije i režije, prožeto privatnim događajima iz života, publici je najavljena i nova zbirka priča tog višestruko nagrađivanog pisca.
 • Cene zakupa stanova u Novom Sadu, ali i drugim većim gradovima nezaustavljivo rastu. Na to su u velikoj meri uticale migracije stanovništva, pretežno iz Rusije, a platežna moć tih ljudi znatno je iznad mogućnosti domaćeg stanovništva. Zbog toga, studenti se sve više odlučuju za slušanje nastave od kuće, a ogroman problem imaju i žene žrtve nasilja koje trenutna situacija može da obeshrabri u pokušaju da se spasu od nasilnika i ekonomski osamostale.
 • Više od 2.500 socijalno ugroženih porodica, dobilo je pakete sa hranom i sredstvima za higijenu, kao i ogrevno drvo. Crveni krst i ove godine brine o socijalno ugroženim građanima i uspešno sprovodi program za ublažavanje siromaštva.
 • Nedovoljna podrška okoline, prvi je izazov sa kojim se susreću žene u pokretanju samostalnog posla. Pored neophodne potpore, brendiranje, marketing, načini finansiranja i lični razvoj, od ključnog su značaja. Program "Akademija inovativnog preduzetništva", kroz brojne radionice nudi mogućnost podizanja nivoa znanja i umrežavanje preduzetnica na području Vojvodine.
 • Unapređenje kvaliteta obrazovanja i saradnje sa ciljem razmene studenstkog i nastavnog kadra fakulteta iz Osijeka i Sombora verifikovano je potpsivanjem sporazuma dve visokoobrazovne ustanove. Fakulteti su se potpisanim ugovorom obavezali na stvaranje potrebnih pretpostavki za zajedničku afirmaciju i razvoj obe visokoobrazovne ustanove na svim poljima.
 • Do svoje 11 godine Sava Đuranin bio je zdravo dete, dobar đak, išao na folklor i svirao harmoniku, a onda mu se 2018. život preokrenuo. Lekari i dalje nisu utvrdili koja je Savina dijagnoza, a da bi petnaestogodišnjak dobio adekvatno lečenje, potrebno je oko 650 hiljada evra.
 • Vlada Demokratske Republike Kongo saopštila je u danas da su 272 civila ubijena u masakru u istočnom gradu Kišišu prošle nedelje.
 • Program pod nazivom "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini", pokrenut je pre 14 godina sa ciljem da u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, podigne ekološku svest o životnoj zajednici i očuvanju sredine u kojoj deca borave. Protokol je ove godine potpisalo devet partnera.