BIZLife – Poslovne vesti

– Business Portal je ultimativan izvor poslovnih informacija namenjen top i srednjem menadžmentu. Prenosimo najaktuelnije poslovne vesti, domaće, regionalne i svetske trendove, rezultate i planove kompanija, uspešne biznis modele, menadžerska iskustva. Pored edukacije kojoj posvećujemo znatan prostor, poseban deo sajta pripada

  • Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje. Da bi investitor mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000 evra. Izmenjena uredba ukinula je i podelu lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, pa […] Članak Država uvela limit investitorima za subvencije: Minimum 300.000 evra ulaganja se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Karte kompanije Air Croatia skuplje su od konkurencije, a neke linije su skuplje od preookeanskih letova. Uprkos tome, kao i državnoj pomoći od 400 miliona evra tokom poslednjih 10 godina, hrvatska kompanija i dalje gomila gubitke. Ovo je samo jedno od brojnih pitanja koja su zaposleni u Air Croatia pripremili za predsednika Hrvatske Zorana Milanovića […] Članak Hrvatska aviokompanija gomila gubitke se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Budžet Beograda je zbog uklanjanja validatora iz vozila gradskog prevoza oštećen za oko 70 miliona dinara, piše u krivičnoj prijavi u koju je portal N1 imao uvid, a koju je firma Kentkart podnela protiv čelnika dva preduzeća i gradskog sekretara za javni prevoz. Kentkart, preduzeće sa kojim je Grad Beograd raskinuo ugovor o pružanju usluge […] Članak Kentkart tuži direktore dva beogradska preduzeća i sekretara za prevoz se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Internet je postao sastavni deo savremenog života, nudeći neograničeni pristup informacijama, komunikaciji i izražavanju. Kao povezana mreža informacija i komunikacija, internet je iz korena promenio način na koji živimo, radimo i komuniciramo. To je otvorilo ogromne mogućnosti obrazovanje, trgovinu i globalno povezivanje. Međutim, kako je internet rastao, tako je i zabrinutost zbog njegove potencijalne zloupotrebe. […] Članak Internet danas: Balansiranje između slobode i odgovornosti u digitalnom dobu se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Program za podsticaj zelene trgovine (Green TFP) Evropske banke za obnovu i razvoj nagradio je Eurobank Direktnu priznanjem u kategoriji finansiranje zelene trgovine za 2022. godinu. Priznanje Eurobank Direktnoj uručeno je za podsticaj prometa održivih materijala nosioca sertifikata FSC-a i kontinuiranu podršku prelasku na zelenu ekonomiju na Godišnjem skupu i biznis forumu Evropske banke za […] Članak EBRD priznanje za Eurobank Direktnu za podsticaj zelene trgovine se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • U poslednjih nekoliko meseci, sve veći broj kompanija odlučuje da zabrani upotrebu ChatGPT-a, moćnog jezičkog modela razvijenog od strane OpenAI-a. Ova odluka proizlazi iz sve većih briga oko etičkih pitanja, nedostatka transparentnosti i mogućnosti zloupotrebe algoritamskih sistema. Najnovija zabrana dolazi od strane tehnološkog giganta Epla, koji je saopštio da je ograničio je korišćenje veštačke inteligencije […] Članak Za šta sve zaposleni koriste ChatGPT kad su neki GIGANTI morali da ga zabrane? se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Iskustvo, istančan ukus i kreativnost ukrstilo je 26 barmena iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, na finalnoj večeri takmičenja „Schweppes Mixology, kokteli sa karakterom“. Zadatak takmičara bio je jednostavan. Kreirati ukusan i jedinstven koktel uz obavezno korišćenje nekog od ukusa poznatog brenda penušavih pića Schweppes – Bitter Lemon, Tonic Water, Tangerine, ili Pink Mixer Style. […] Članak Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela – Schweppes Mixology se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Sa željom da svoje poslovanje još više prilagodi potrebama klijenata, IKEA Srbija pokrenula je jedinstveni program lojalnosti, IKEA Business Network, namenjen malim i srednjim preduzećima. Iako je prvenstveno namenjen preduzećima sa manje od 50 zaposlenih, u novi klub su dobrodošle kompanije svih veličina. Članstvo u klubu IKEA Business Network besplatno Članovima je omogućen lak pristup […] Članak IKEA pokreće program lojalnosti za MSP, članstvo BESPLATNO se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Na putu ka dostizanju klimatske neutralnosti, kompanija A1 Srbija je do sada postavila čak 5.000 solarnih panela, što je jednako količini energije iz obnovljivih izvora za napajanje čak 650 domaćinstava u zemlji. Doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju životne sredine ova kompanija će pružiti i kroz društveno odgovorni projekat „Niklo kao ja“, u okviru kog […] Članak Kompanija A1 Srbija instalirala 5.000 solarnih panela i pokrenula projekat „Niklo kao ja“  se pojavljuje prvo na BIZlife.
  • Atlantic Grupa je danas  predala obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije Strauss Adriatic, koju je Strauss Grupa službeno i prihvatila. Zaključenje transakcije podložno je prethodnom odobrenju Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji. Obavezujuća ponuda bazirana je na ukupnoj vrednosti transakcije („enterprise value“) u iznosu od 40,5 miliona evra, bez dugovanja i gotovine, te pretpostavljajući redovan […] Članak Atlantic Grupa za 40 miliona EUR kupuje vlasnika Doncafe i C kafe se pojavljuje prvo na BIZlife.