RTS – Poslovne Vesti – Radio televizija Srbije

– RTS Najnovije – RTS – Radio televizija Srbije

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period. Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

 • Evropska unija stavila je rampu na uvoz ruske nafte i ograničila cenu na 60 dolara. Zabrana važi i za Srbiju: prekinut je dotok ruske nafte naftovodom "Janaf". Prvog dana nafnog embarga berze su stabilne. Cena barela kretala se između 85 i 87 dolara.
 • Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede i podizanja nivoa robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
 • Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da ga obavesti da li je pripremilo podzakonske akte kojima bi se omogućila primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim je, između ostalog, propisano da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu stiče to pravo po osnovu neplaćenog rada u kući.
 • Avio-kompanija "Er Srbija" je saopštila da je tokom novembra u redovnom i čarter saobraćaju prevezla više od 200.000 putnika, što je najveći broj putnika za taj mesec od 2013. godine, a za 11 meseci ove godine 2,5 miliona putnika.
 • Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da se budžet za narednu godinu zasniva na tri stuba. U prva tri kvartala ostvaren je pozitivan rast BDP-a. Javni dug u odnosu na BDP je oko 54 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, a prosek EU je 94,5 odsto, napomenuo je Mali. Usmereni smo da održimo i povećamo životni standard građana jer su povećanja veća od projektovane inflacije za narednu godinu, kaže ministar Mali.
 • Stupio je na snagu naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. To znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom "Janaf" u Srbiju. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže za RTS da se ni danas ni narednih ništa neće dogoditi, jer su uveliko ugovorene isporuke nafte do kraja godine. Ukazao je da je 5. februar potencijalni rizik, jer tada stupa na snagu zabrana uvoza derivata ruske nafte u Evropsku uniju. Tada će se pojaviti jedan ozbiljan nedostatak dizela, poručuje Mićović.
 • Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. To znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom "Janaf" u Srbiju. Službeni glasnik Unije potvrdio je i odluku o ograničenju njene cene na 60 dolara, koja takođe važi od ponedeljka. Rusija ne prihvata taj limit ni po cenu smanjenja proizvodnje. Kakve su ekonomske posledice tih sankcija?
 • Trideset dve srpske kompanije, koje su učestvovale na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, zadovoljne su nastupom u glavnom gradu Albanije. Njihovo predstavljanje organizovala je Privredna komora Srbije i Razvojna agencija, s ciljem da prošire poslovanje na albanskom tržištu, ojačaju već uspostavljene poslovne veze ili pronađu nove partnere.
 • Od februara poljoprivrednici će moći da registruju gazdinstvo ili se prijave za subvencije onlajn, na platformi E-agrar. Cilj je da svih 450 000 registrovanih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla, ali u početku to neće biti obavezno. Koliko su poljoprivrednici spremni za elektronsko poslovanje?
 • Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić rekao je za RTS da to telo predstavlja glas koji dolazi sa terena što pomaže Vladi Srbije da svoje zakonodavstvo i primenu zakona što bolje upodobi da budu što efikasniji i što bolji.
 • Jelica Putniković sa portala Energija Balkana kaže za RTS da je opala tražnja za sirovom naftom i da je njena cena počela da pada na svetskim berzama. "Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika", navodi Putnikovićeva.
 • Slovenačko preduzeće za proizvodnju staklene ambalaže "Steklarna Hrastnik" novi je vlasnik Srpske fabrike stakla u Paraćinu. Jedan od vodećih evropskih proizvođača ambalažnog stakla najavljuje da će modernizovati paraćinske pogone, povećati kapacitete i napraviti energetski nezavisnu fabriku.
 • Nelt Grupa će u 2022. godini ostvariti konsolidovani promet od 1.15 milijardi evra, ostvarujući rast od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Nova partnerstva u distribuciji i logistici, uz investicioni ciklus u Angoli, otvaraju prostor za dalji razvoj kompanije na evropskom i afričkom tržištu, saopšteno je iz te kompanije.
 • Nove cene goriva. Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 205 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 175 dinara za litar. Benzin će biti jeftiniji za 3, a dizel za 4 dinara.
 • Nekoliko desetina preduzeća iz Srbije nastupa na međunarodnom privrednom sajmu u Tirani. Sajam je dobra prilika da izvoznici iz Srbije predstave svoje proizvode, uspostave poslovne veze sa partnerima iz Albanije i učvrste postojeće kontakte. Privredna razmena dve zemlje, prošle godine dostigla je 250 miliona evra.
 • Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će prve penzije, uvećane za devet odsto, danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji samostalne delatnosti.
 • Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji stigao je u posetu Srbiji. Pre sutrašnjih susreta sa državnim vrhom, odmah po dolasku posetio je "Elektromrežu Srbije" gde se upoznao sa detaljima projekta Transbalkanskog elektro-energetskog koridora za prenos struje. Ta investicija obezbediće sigurnost snabdevanja čitavog regiona.
 • Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica pa cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 84,7 dinara po kilogramu.
 • Privrednicima je ostalo još samo mesec dana da se pripreme i prijave na sistem elektronskih faktura. Od 1. januara 2023. razmena e-faktura biće u potpunosti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora, čime će proces prelaska na novi, moderni način rada, započet u maju ove godine, biti završen.
 • Nekoliko desetina privrednika iz Srbije nastupiće na međunarodnom privrednom sajmu u Tirani. Njihovo učešće na višednevnoj manifestaciji koja počinje danas, organuzuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije. Spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Albanije u stalnom je porastu, a u prvih devet meseci ove godine iznosila je 206 miliona evra.