RTS – Poslovne Vesti – Radio televizija Srbije

RTS – Poslovne Vesti – RTS Najnovije vesti iz ekonomije – RTS – Radio televizija Srbije

Internet portal Javnog medijskog servisa aktiviran je, sa novim, srpskim, domenom: www.rts.rs, 28. juna 2008. godine, višestruko uvećavši broj poseta u odnosu na prethodni period. Time se RTS svrstao među vodeće “onlajn” medije u Srbiji i u sam vrh internet izdanja regionalnih javnih servisa.

 • Maksimalna cena evrodizela na pumpama ograničena je na 207 dinara po litru, a evropremijum BMB benzina na 180 dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Te cene važiće do 19. avgusta.
 • Od 1. avgusta, neke banke su povećale naknade za pojedine usluge koje su povezane s platnim računima. Kao što je i najavljeno, da bi zaštitila standard građana, oglasila se i Narodna banke Srbije setom mera i propisa. Dušan Uzelac sa sajta Kamatica kaže za RTS da je to vanredna aktivnost i pozitivna reakcija NBS-a na akcije nekih banaka.
 • Generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije Darko Stamenković kaže za RTS da je NBS sa bankama postigla dogovor da u narednih godinu dana ne povećavaju cenu platnih usluga. To se odnosi na naknade za održavanje tekućeg računa, transakcije, izdavanje kartica. Ističe da se 14 banaka, koje su povećale cene usluga, odazvalo pozivu NBS-a da smanji naknade za 30 odsto.
 • Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić rekao je za RTS da povećanje referentne kamatne stope znači zaoštravanje monetarne politike, inflacija je 11,9 odsto a u okruženju je viša. Jedan od načina da usporite inflaciju je da povećate cenu novca, kada povećate cenu novca mi se sporije i manje zadužujemo i na taj način utičemo na buduću inflaciju, objašnjava Vasić.
 • Poslovni forum "Srbija-Egipat", na kojem je potpisano više sporazuma o saradnji, održan je pre manje od mesec dana. Jedan od prvih konkretnih rezultata je nova srpsko-egipatska kompanija "Atomik" u Kairu, koja će proizvoditi elektro-energetsku opremu. Jedan od partnera je preduzeće "Marel" iz Kruševca.
 • Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je sa bankama postignut dogovor da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu usluga, a da one banke koje su ih povećale od 1. januara 2021. godine snize visinu tih usluga za 30 procenata, ali ne ispod nivoa na kome je cena usluga bila pre povećanja.
 • Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu na tri odsto. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu i dalje je 3,5 – 4,5 odsto, navodi NBS.
 • Prva isporuka 540 guma proizvedenih u pogonu kompanije Tojo tajer Srbija u Inđiji krenula je put Severne Amerike, navodi se na sajtu Opštine Inđija.
 • Direktor Javnog preduzeća "Srbijašume" Igor Braunović kaže za RTS da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da su "Srbijašume" na današnji dan isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, zbog čega mu, kako ističe, nije jasno zbog čega su stovarišta prazna. Naglašava da potražnja za ogrevnim drvetom enormno raste i da je najveća u Beogradu.
 • Uprava za hranu i lekove Saudijske Arabije odobrila je uvoz goveđeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije. Vrata tog tržišta već su otvorili voćari i povrtari, a sada se posle više od 40 godina vraćamo sa mlekom i mesom. Još je važnije što se na ovaj način otvaraju vrata tržišta sa više od milijardu stanovnika.
 • Naftovod "Družba", koji rusku naftu, preko Ukrajine doprema u Evropu, od 16 sati ponovo radi. Od ponoći na snazi će biti zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju. Stari kontinent suočava se sa sve većom neizvesnošću snabdevanja energentima i drži rekordno visoke cene gasa, uglja, a posebno struje.
 • Često se dogodi da surfovanje internetom prekinu oglasi i reklame. Od kompanija koje se oglašavaju, mnogo opasniji su oglasi koje kreiraju deca, koja na taj način zarađuju džeparac. Iza svega stoje organizovane grupe ljudi, koje tako ilegalno zarađuju velike sume novca. Luka Milinković, član udruženja E sigurnost i konsultant za IT reviziju navodi za RTS da je kriminalcima u principu najviše stalo da uzmu finansijska sredstva što lakše i što brže.
 • Globalne cene hrane pale su u julu četvrti mesec zaredom, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija. Sa druge strane, ako na globalnom nivou poredimo cene iz jula prošle godine, sada su više za 13 odsto. Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS-a Aleksandar Bogunović kaže za RTS da je sa trenutnom geopolitičkom situacijom i drugim inflatornim pritiscima nerealno očekivati vraćanje cena na prošlogodišnji nivo.
 • Zbog niskih vodostaja, na rekama u Srbiji pojačan je nadzor kako bi se obezbedila nesmetana plovidba. Signalizacija usmerava brodove da se ne bi nasukali. Toga je ovih dana bilo na Dunavu čiji je vodostaj na istorijskom minimumu. Bageri čiste dna reka od peska na tri lokacije na dve najveće reke u našoj zemlji. Načelnik odeljenja Lučke kapetanije Milan Nikolić navodi za RTS da je situacija na plovnim putevima u Srbiji povoljna, da nema nasukanih brodova i da se svakodnevno vrši obilazak terena.
 • Ugostiteljske usluge u julu su u odnosu na pre godinu dana bile skuplje za 12,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.
 • Cena peleta ograničena je na 320 evra po toni a inspekcije ćeu narednom periodu kontrolisati učesnike na tržištu kako bi se bi se osiguralo poštovanje mera koje je Vlada usvojila, kaže ministarka Zorana Mihajlović.
 • Miloš Mladenović, direktor Srpske berze struje rekao je za RTS da je za poslednji kvartal, što se tiče našeg regiona, procena da će cena struje biti na nivou od oko 500 evra po megavat-satu.
 • U Srbiji je registrovano nešto 133.220 preduzeća. Njihova obaveza je da predaju redovne godišnje finansijske izveštaje. Za prošlu godinu to je učinilo nešto više od 110.000. Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić kaže da je privreda poslovala dobro i da je izašla iz recesije u koju je ušla zbog pandemije.
 • Talas poskupljenja nije zaobišao ni bankarski sektor. U pojedinim bankama gotovo sve usluge su već poskupele, a druge poskupljenja najavljuju početkom sledećeg meseca. Nove cene bankari pravdaju rastom inflacije, a udruženja građana tvrde – to je njihova samovolja. Na potezu je Narodna banka Srbije, a ona najavljuje – da u četvrtak predstavlja set mera za zaštitu potrošača.
 • Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila zahtev Vladi Srbije da usvoji nekoliko ekonomskih i socijalnih mera. Među njima i ograničenje marže za hranu i sredstva za higijenu, ukidanje PDV-a na sve što ulazi u minimalnu potrošačku korpu, smanjenje akciza na gorivo.