RTS – Poslovne Vesti – Radio televizija Srbije

U okviru rubrike “Ekonomija”, čitaoci mogu pronaći vesti o najnovijim ekonomskim događajima u zemlji i svetu, analize tržišnih trendova, intervjue sa ekonomskim stručnjacima, informacije o ekonomskim politikama, finansijskim rezultatima kompanija, zakonodavstvu, međunarodnoj trgovini i drugim relevantnim temama. Rubrika “Ekonomija” na sajtu .rs pruža sveobuhvatan pregled ekonomskih kretanja i poslovnih događaja.

RTS – iz ekonomije – RTS –

 • Градска изборна комисија одржала је трећу седницу на којој је усвојила сва општа акта неопходна за спровођење избора за одборнике Скупштине града Београда, расписаних за 2. јун 2024. године.
 • У Хрватској се у среду 17. априла одржавају парламентарни избори. Највећи фаворити су листе ХДЗ-а и СДП-а. Ипак, током ове кампање није у фокусу програм странака, већ међусобне оптужбе премијера Андреја Пленковића и председника Зорана Милановића, који је намеравао да се кандидује за премијерско место испред СДП-а. Све то, кажу, аналитичари потпуно је у други […]
 • У Осаки би средином априла требало да почне велика светска изложба Експо 2025. Радови касне јер и Јапанцима недостаје радна снага, мучи их инфлација, а јен је најслабији у последњих 35 година. Ипак, верују да ће све бити спремно за представљање 160 земаља учесница. Србија је једна од 55 које ће имати свој павиљон.
 • Питање пријема Приштине у Савет Европе је прва битка с којом се Србија суочава, а тим поводом председник Александар Вучић послао је писма лидерима у Европи, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Француске Емануелу Макрону. О актуелним изазовима са којима се Србија сусреће и са корацима које ће предузети у одбрани националних интереса председник је […]
 • Србија је за Француско важан партнер који има тежину, због тога је важно да две земље заједно у оквиру Европе јачају њену независност и негују пријатељство, не само у контексту прошлости, већ окренути будућности, каже за РТС амбасадор Француске у Србији Пјер Кошер.
 • Сутра температура слична данашњој, а у недељи још топлије, поново око 30 степени. Висок ваздушни притисак већем делу Европе и Балканском полуострву обезбедиће ведро небо. Још сутра топло у Србији, а од недеље и веома топло јер ће са југозапада стизати ова топла ваздишна маса. Ујутру темпертура од 6 до 16 степени, највиша дневна од […]
 • Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде којој је пренео забринутост поводом недавних једностраних потеза Приштине. Важно је наставити трагање за компромисним решењима у дијалогу Београда и Приштине, поручила је Зијаде након одвојених састанака са Ивицом Дачићем и Петром Петковићем.
 • Женска особа преминула је након што је погођена хицима из ватреног оружја у Центру за социјални рад у Урошевцу, саопштила је полиција и потврдила да је ухапсила осумњиченог.
 • Ових дана, веће гужве на шалтерима за издавање пасоша. У МУП-у кажу да је то уобичајено пред прве дуже празнике и уочи сезоне летовања. Ко не успе да закаже термин преко е-управе, мора да буде спреман на вишесатно чекање.
 • Осим мајстора, возача и достављача, у Србији постоји хроничан недостатак различитих профила занимања у трговини – од продаваца до магационера. Тешко је задржати радника посебно у малопродаји, кажу послодавци. Према истраживањима, од 100 радника сваког месеца компанију напусти њих шест до осам. Нове треба обучити, а то може утицати на пад промета и квалитет услуге.
 • Већ годину дана на снази је закон који забрањује дечији рад и уништавање животне средине и код страних достављача немачких фирми. Kакви су резултати?
 • Пролећна сетва у Пчињском округу је у пуном замаху, јер су повољне температуре и ваздуха и замљишта. Углавном се сеје кукуруз, а соје ће бити само на појединим парцелама.
 • Листа "Србија против насиља" предложила је председници Скупштине Србије Ани Брнабић обустављање изборних радњи за београдске изборе, расписане 3. априла, јер, како наводе, правни оквир за спровођење тих избора није договорен услед неиспуњења препорука ОДИХР-a. Србија против насиља предложила је краткорочне мере пре одржавања наредних избора у којем се, између осталог, тражи договор о јединственом […]
 • Глумци шаљу важне поруке за цело друштво и са сцене и поступцима у приватном животу, слажу се Анита Огњановић и Ђорђе Мишина, једни од главних ликова серије  У клинчу. Ови млади глумци имају став, карактер и не либе се да кажу шта мисле. Потпуно су свесни улоге коју им ово друштво намеће и чини се да су спремни […]
 • Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и шефица дипломатије Гане Ширли Ајоркор Бочвеј истакли су значај пријатељских односа две земље у протеклих 65 година. Дачић се захвалио Гани на томе што не признаје једнострано проглашену независност Косова. Бочвеј се претходно састала са председником Србије Александром Вучићем, који се захвалио Гани на поштовању суверенитета и територијалног […]
 • Међугодишња инфлација је наставила да успорава и у марту је износила 5,0 одсто, објавила је НБС позивајући се на податке Републичког завода за статистику и навела да је даљем успоравању инфлације највише допринео нижи раст цена хране и производа и услуга у оквиру базне инфлације, индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета.
 • Полиција ухапсила Д. А. из Аранђеловца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита у обављању привредне делатности, као и А. М. из Аранђеловца због постојања основа сумње да је извршио ово кривично дело у помагању.
 • Тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу против мушкарца са КиМ због сумње да је починио злочин против човечности над девојкама и женама из заједнице Џазид током сукоба у Сирији и Ираку. Злочини су почињени у периоду од 2014. до 2017. године, наводи тужилаштво. Окривљеном је изречена мера притвора до нове одлуке суда.
 • Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ (УНМИК) Каролин Зијаде са којом је разговарао о предстојећој седници Савета безбедности УН, као и перманентно тешком положају српског народа на Косову и Метохији, који је драстично погоршан најновијим, једностраним потезима Приштине. 
 • У Јавном тужилаштву за организовани криминал саслушан је Дарко Шарић, који је осумњичен да је један од вођа криминалне групе чији припадници се сумњиче за убиства припадника "шкаљарског клана" у Грчкој.